Balık Yağının Çocuklara Faydaları ve Zararları Nelerdir? Balık yağı sabah mı akşam mı içilir? Möllers balık yağı aç mı tok mu içilir?

08.12.2022
Balık Yağının Çocuklara Faydaları ve Zararları Nelerdir? Balık yağı sabah mı akşam mı içilir? Möllers balık yağı aç mı tok mu içilir?

Balık Yağının Çocuklara Faydaları ve Zararları Nelerdir? Balık yağı sabah mı akşam mı içilir? Möllers balık yağı aç mı tok mu içilir?

Balık yağı, yağlı balıklarda bulunan ve Omega-3 yağ asidi bakımından zengin olan bir besin kaynağıdır. Balık yağında aynı zamanda A ve D vitaminleri de bulunur. Çocuklar, gelişimleri için C vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve minerallerin yanı sıra balık yağında bulunan bu Omega-3 yağ asitlerine de ihtiyaç duyarlar.

Balık yağı sabah mı akşam mı içilir? Möllers balık yağı aç mı tok mu içilir?

Moller’s Omega-3 balık yağları günün herhangi bir saatinde aç veya tok karnına kullanılabilir. Vücutta üretilemeyen ve gıdalardan elde edilen Omega-3 yağ asitlerini barındıran balık yağının; kardiyovasküler hastalıkları önleme, yüksek tansiyonu düşürme, romatoid artrit semptomlarını hafifletme ve karaciğer yağlarını azaltma gibi faydaları bulunuyor.

Trigliserid yapıda üretilmiş formların emilimi ve dolayısıyla biyoyararlanımı daha yüksektir. Uzmanlar balık yağını tek başına ve karnına değil, diğer besinleri tüketirken almayı öneriyor.

Balık yağı genellikle uskumru, ton balığı ve ringa balığı gibi yağlı balıklardan elde edilen bir yağ türüdür. Omega-3 yağ asitlerinden zengin olması nedeniyle günümüzde besin takviyesi olarak kullanımı oldukça yaygındır. Besin takviyesi olarak sıvı ve tablet formunda bulunmaktadır. Balık yağı hipertrigliseridemi ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde en yaygın kullanılan besin desteğidir.

Balık Yağının Çocuklara Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Omega 3; alpha-linolenic acid (ALA), eicosapentaenoic acid (EPA), and docosahexaenoic acid (DHA) olmak üzere 3 türü bulunan bir yağ asididir. ALA formu keten tohumu, soya fasulyesi ve kanola yağı gibi bitkisel kaynaklarda; EPA ve DHA ise balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunmaktadır. Özellikle somon, ringa balığı, orkinos, ton balığı ve sardalya gibi soğuk su balıkları ile ceviz ve chia tohumu omega 3 yağ asitlerinden zengindir. Omega 3 besinlerde doğal olarak bulunmasının yanı sıra; yumurta, yoğurt, meyve suyu, süt ve bebek mamalarına sonradan ilave edilerek zenginleştirme yapılabilmektedir.

Balık yağının çocuklar için faydaları ise şunlardır:

  • Balık yağında bulunan Omega-3 yağ asitleri; A, D, E, K vitaminlerinin vücuttaki emilimini artırabilir.
  • Göz sağlığını destekleyebilir.
  • Çocuklarda beyin gelişimine yardımcı olabilir.
  • Kalbin normal fonksiyonunu yerine getirmesine katkı sağlayabilir.

Çocuklarda büyüme geriliği, iştahsızlık, boy-kilo gelişiminde yavaşlık gibi durumlar görüldüğünde balık yağı ilk akla gelen takviyelerden biri olabilir. Ancak bu gibi durumlarda herhangi bir takviye kullanmadan önce doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız önemlidir. 

Balık yağının, çocukların zihinsel gelişimi ve fiziksel olarak büyümesi için faydalı olduğuna dair bazı araştırmalar vardır. Ancak bu yararlarının yanı sıra balık yağı takviyesinin çocuklar için bazı yan etkileri de bulunur. Balık yağı takviyesi, çocuklarda;

  • Mide bulantısı,
  • Mide ekşimesi ve
  • İshale neden olabilir.

Balık yağı takviyesinin bu yan etkileri, iştahsızlık yaşayan ya da büyüme geriliği bulunan çocuklar için istenmeyen durumlardır. Ayrıca doktor tavsiyesi ile alınmayan, yani güvenilirliğinden emin olunmayan balık yağı takviyelerinde yüksek miktarda civa bulunması ihtimali de vardır.

Çocuğunuzda ileri derecede iştahsızlık ve buna bağlı olarak kilo kaybı gözlemlediğiniz takdirde balık yağı ya da kilo aldırdığı belirtilen herhangi bir yağ kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çocuğunuzun gelişiminin gözlemlemesini talep ederek doktorunuzun tavsiyesine başvurmalısınız. 

You cannot copy content of this page