Komiserlik Sınavı nedir? Komiser Yardımcısı nasıl olunur? Komiser YARDIMCILIĞI sınavı 2023

21.04.2021
Komiserlik Sınavı nedir? Komiser Yardımcısı nasıl olunur? Komiser YARDIMCILIĞI sınavı 2023

Komiserlik Sınavı nedir? Komiser Yardımcısı nasıl olunur? Komiser YARDIMCILIĞI sınavı 2023

Komiserlik Sınavı belirli şartlara ulaşmış polis memurlarının komiser yardımcısı olabilmeleri için girdikleri sınava verilen isimdir.

Meslek İçi Komiserlik Alım Şartları

16 Temmuz tarihli ve 29418 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Polis Akademisi Başkanlığı  polis Amirleri Eğitim Merkezi  Giriş ve Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (a) bendi gereğince meslekte fiilen 2 yılını doldurmuş  ve 45 yaşından gün almamış lisans mezunu, kıdemli baş polis memuru, baş polis memurları ve polis memurlarının katılabileceği  ilk Derece Amirlik Eğitim Sınavı yapılacaktır.

ARANAN ŞARTLAR

1) En az dört yıllık lisans seviyesinde ki bir yüksek öğretim programından  veya bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından  kabul edilen  yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olmak.

2) Başvuru tarihi itibari ile meslekte fiilen 2 yılını doldurmuş olmak.

3) Sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibari ile kırk beş yaşından gün almamış olmak.

4) Son iki performans değerlendirme puanı iyi veya çok iyi olmak.

5) Son iki yıl içerisinde kısa süreli durdurma cezası ve meslek yaşantısı içinde uzun süreli durdurma cezası almamış olmak.

6) Haklarında meslekten veya memuriyetten  çıkarma cezasını gerektirecek suçlardan dolayı adli veya idari  soruşturma yapılıyor olmamak, şartlarını haiz olması gerekmektedir.

Emniyet mensubu adaylar için fiziki yeterlilik ve mülakat sınavından önce ayrıca çoktan seçmeli yazılı test sınavı yapılır.

Komiser Yardımcılığı Sınav Konuları

Yazılı sınav, test şeklinde yapılır. Sınavda adaylara beş şıklı, çoktan seçmeli, yüz soru sorulur.

Yapılacak sınavda sorulacak soruların konuları ve oranları aşağıda belirtilmiştir:

a) Polis meslek mevzuatı %30,

b) Ceza muhakemesi hukuku %10,

c) Ceza hukuku %10,

ç) Anayasa hukuku %10,

d) İdare hukuku %10,

e) Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi %10,

f) İnsan hakları %10,

g) Genel kültür %10.

FİZİKİ YETERLİK VE MÜLAKAT SINAVI

Hem emniyet mensubu olan adaylar hem de emniyet mensubu olmayan adaylar için fiziki yeterlik sınavı ve mülakat yapılacaktır. Fiziki yeterlik sınavından başarılı olmayan mülakata giremeyecektir.

BAŞARI PUANI

Emniyet Mensubu olan adaylar için, yazılı sınav puanının %30’u, fiziki yeterlilik sınavı puanın %30’u ve mülakat sınavı puanının %40’ının toplamıdır. Adaylar arasından başarı sıralaması puanında eşitlik olması halinde sırasıyla; yazılı sınavdan alınan puan, mülakat puanı, fiziki yeterlilik puanının yüksekliği esas alınır. Bunlarda da eşitlik olması halinde yaşı küçük olan aday tercih edilir.

Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis amirlerini yetiştirmek üzere lisansüstü düzeyde eğitim veren parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.

error: Content is protected !!