Nazım Hikmet Kimdir?

Nazım Hikmet Kimdir? Nereli? Şiirleri, Kitapları
Nazım Hikmet, Türk edebiyatının en önde gelen isimlerinden biridir. Hem yazılarıyla hem de şiirleriyle milyonları etkileyen Nazım Hikmet’in tam adı Nazım Hikmet Ran’dır. O, sadece yaşadığı dönemde değil, öldükten sonra da hem sevilmeye hem de tartışılmaya devam etti.
Komünizmi savunmasından dolayı ‘romantik devrimci, romantik komünist’ gibi lakaplarla da anıldı. Görüşlerinden dolayı birçok kere tutuklandı. Birçok yazarın takip edildiği ya da tutuklandığı dönemlerde müstear isimler kullanmak zorunda kaldı. Mümtaz Osman, Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Ercüment Er gibi müstear isimlerle şiir ve yazılarını kaleme aldı.
Şiirleri kimilerince çok sevilirken kimilerince çok eleştirildi. Siyasetin dışında kardeşlik, barış, aşk gibi temalarla da eserler yazan Nazım Hikme Ran, Türk solunun sembollerinden olurken, meslektaşı olan şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek ile sürekli karşıtlıklar üzerinden anılageldi. Adeta, biri Türk solunun, diğeri Türk sağının sembolü olarak gösterildi. Nazım Hikmet, Türk şiirinde serbest nazımı da ilk uygulayan şair olarak bilinir.
Nazım Hikmet’in Aldığı Cezalar
Şiirleri sürekli yasaklanan ve yazdıklarından ötürü 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Çankırı, Ankara ve Bursa cezaevlerinde uzun süreler yattı. Hapis cezaları toplamda 12 seneye yaklaşan Ran, Rusya’ya (O dönem ki adı Sovyetler Birliği) kaçtı. Ünlü şair, 1951 senesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Ran, ölümünün (1963) üstünden 46 yıl geçtikten sonra 5 Ocak 2009 tarihindeki Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden vatandaşlığa döndürüldü.
Nazım Hikmet Nereli, Doğum ve Ölüm Yılı
15 Ocak 1902 tarihinde Selanik’te doğdu. 3 Haziran 1963’te ise Rusya’nın başkenti Moskova’da vefat etti. Mezarı, Moskova’da bulunmaktadır. Nazım Hikmet’in babası Matbuat Umum Müdürlüğü ve Hamburg Şehbenderliği görevlerinde bulunan Hikmet Bey’dir. Annesi ise Ayşe Celile Hanım’dır. Annesinin babası Osmanlı subayı olan Hasan Enver Paşa’dır. Hasan Enver Paşa’nın babası ise 1848 Ayaklanmaları esnasında Polonya’dan Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan Konstanty Borzęcki’dir. Konstanty Borzęcki, Osmanlı vatandaşı olunca Mustafa Celalettin Paşa adını almıştı.
Nazım Hikmet, 25 Eylül 1915’te Heybeliada Bahriye Mektebi’ne öğrenci olarak girdi. Ancak 17 Mayıs 1921’de aşırıya kaçan halleri olduğu ileri sürülerek ordu ile ilişiği kesildi.
Nazım Hikmet’in Bestelenmiş Şiirleri
Nazım Hikmet’in sayıları yüzleri bulan şiirleri vardır. Onun birçok şiiri de müzisyenlerce bestelenerek şarkıya dönüştürüldü. Bunların arasında en bilinenlerinden biri, Zülfü Livaneli’nin Karlı Kayın bestesidir. Yine 60’ların efsanesi Cem Karaca’nın okuduğu Ceviz Ağacı da bir başka ünlü şiiridir. Cem Karaca, Mavi Liman şiirini Çok Yorgunum adıyla da seslendirdi.
Cem Karaca’nın dışında Edip Akbayram da birçok şiirini, şarkı formunda okudu. Örneğin günümüzde maçlarda ve gösterilerde de sık sık söylenen Güzel Günler Göreceğiz, Nikbinlik şiirinden uyarlanmıştır. Bunların dışında Onur Akın’ın Seviyorum Seni, İlhan İrem’in Hoş Geldin Kadınım, Selda Bağcan’ın Nice Nice Yıllara isimli şarkıları da Ran’ın şiirlerinden bestelendi.
İşte Nazım Hikmet’in bestelenmiş şiirleri:
Cem Karaca, Ceviz Ağacı
Cem Karaca, Çok Yorgunum
Cem Karaca, Hasret
Cem Karaca, Herkes Gibi
Cem Karaca, Hoşgeldin Kadınım
Cem Karaca, Kerem Gibi
Cem Karaca, Şeyh Bedrettin Destanı
Zülfü Livaneli, Bulut Mu Olsam
Zülfü Livaneli, Hoşçakal Kardeşim Deniz
Zülfü Livaneli, Karlı Kayın Ormanı
Zülfü Livaneli, Kız Çocuğu
Zülfü Livaneli, Memetçik Memet
Zülfü Livaneli, Saat Dört Yoksun
Zülfü Livaneli, Vapur
Edip Akbayram, Gidenlerin Türküsü
Edip Akbayram, Güzel Günler Göreceğiz
Edip Akbayram, Korkuyorlar
Grup Yorum, Ben Bir Asker Kaçağıyam
Grup Yorum, Bu Memleket Bizim
Grup Yorum, İnsanların İçindeyim
Grup Yorum, Veda
Grup Baran, Güneşi İçenlerin Türküsü
Grup Baran, Salkım Söğüt
Hümeyra, Yaşamaya Dair
Hüsnü Arkan, Bor Oteli
İlhan İrem, Hoşgeldin Kadınım
İlkay Akkaya, Beyazıt Meydanı
Mesud Cemil, Kanatları Gümüş Yavru Bir Kuş
Onur Akın, Sev Bakalım
Onur Akın, Seviyorum Seni
Ruhi Su, Kadınlarımız
Ruhi Su, Masalların Masalı
Ruhi Su, Onlar Ki
Selda Bağcan, Nice Nice Yıllara
Sümeyra Çakır, Hürriyet Kavgası
Taci Uslu, Piraye
Yeni Türkü, Mapushane Kapısı
Yeni Türkü, Öldükten sonra
Yeni Türkü, Sen
Ahmet Aslan, Geberiyorum
Ahmet Kaya, Aynı Daldaydık
Ahmet Kaya, Şeyh Bedrettin
Büyük Ev Ablukada, Güneş Yerinde
Esin Afşar, Tahir ile Zühre Meselesi
Ezginin Günlüğü, Japon Balıkçısı
Ezginin Günlüğü, Seni Düşünmek Güzel Şey
Fikret Kızılok, Akın Var