Budabeler kimdir? Budabeler Dini Nedir? Wodaabe Kabilesi dini nedir? Wodaabe kabilesi kadınları

06.05.2022
Budabeler kimdir? Budabeler Dini Nedir?  Wodaabe Kabilesi dini nedir? Wodaabe kabilesi kadınları

Budabeler kimdir? Budabeler Dini Nedir? Wodaabe Kabilesi dini nedir? Wodaabe kabilesi kadınları

Sahra çölünün sıradışı topluluğu Wodaabe, yaklaşık 50 bin kişiden oluşan bir kabile.

Batı afrika’nın sahel bölgesinde yaşayan fulani etnik grubunun bir alt etnisitesidir bunlar. fulani’lerin neredeyse tamamı müslüman olduğu halde wodaabe kabilesi pagan kültürünü korumayı başarabilmiş. umarım hepten yok olup gitmez bu insanlığın kültür mozaiğinin rengarenk parçası.

yüzyılda Batı Afrika’da İslam’ı ilk kabul eden topluluk olan Wodaabe’ler, geleneklerinden de vazgeçmemiş ve ritüellerini yüzyıllar boyunca sürdürmüş.

Kadınların dominant olduğu Wodaabe toplumunda kadın erkek fark etmeksizin çok önemli olan bir konu var: güzellik.

Güzellik onlar için o kadar önemli ki, bir kadın evli olmasına rağmen kocasından daha güzel bir erkekten çocuk sahibi olabiliyor.

Güzelliğe bu kadar önem veren kabile, bu anlayışlarını her yıl düzenlenen geleneksel erkek güzellik yarışması ile taçlandırıyor.

Her yılın Eylül ayının sonunda yapılan bu yarışma, yağmurların bitişini ve göç zamanını müjdeleyen bir frstival kapsamında gerçekleştiriliyor.

Yarışma festivale özgü olsa da, kabilenin erkekleri tüm yıl boyunca bu yarışma için hazırlanıyorlar. Özel kıyafetler dikiliyor, oldukça büyük bir para ve emek harcanıyor.

Yarışmada erkekler özel boyalarla makyaj yapıyor, sırayla yürüyor, dans ediyor ve şarkı söylüyorlar.

Yarışmanın jürisi tabii ki kabilenin kadınlarından oluşuyor. Kadınlar en güzel yüzlü, en uzun boylu ve en iyi giyinmiş tek bir erkek seçmek için tüm yarışmacıları inceliyorlar.

Kabilenin bekar kadınları da bu yarışma sırasında kendilerine bir eş seçmeye çalışıyor.

Çok eşli bu kabilede erkeklerin kadın güzelliğini anlaması gerekiyor. Bu nedenle bu kadar çok süsleniyorlar.

Evli kadınlar da kendilerine daha yakışıklı bir eş seçebiliyor.

Henüz bebekken ilk evliliklerini bir akrabaları ile yapmak zorunda olan kabile kadınları, bu yarışma aracılığı ile ikinci evliliklerini yapıyor.

Bu ikinci evliliğe ‘aşk evliliği’ adı veriliyor.

Bu yüzden erkekler kıyasıya bir rekabet halinde.

Yüzyıllardır süren kabile geleneği modern dünyanın ilgisini çekmeye devam ediyor.

Wodaabe kabilesi kadınları

Günümüzde farklı coğrafyalarda ve farklı kültürlerde isimleri bilinen ve bilinmeyen pek çok kabile bulunuyor. Kimileri oldukça izole yaşayarak kendilerini herkesten gizliyorlar, kimileri de turistleri de festivallerine ve yaşantılarına davet ederek gelenlere kapılarını açıyorlar. İşte dünyanın en ilginç kabilelerinden olan Wodaabe kabilesi ve her yıl düzenledikleri Gerewol festivali.

Afrika’nın göçebe kabilesi Wodaabeler, yüz boyaları ve her daim yanlarında taşıdıkları aynalarla tanınıyorlar. Sahel çölünde yaşayan bu kabile güzelliklerine olan düşkünlükleri sebebiyle de dünyanın en kibirli kabilesi olarak biliniyor.

Bu kabilede ilk iki çocuk büyükanne ve büyükbaba tarafından yetiştiriliyor ve ebeveynler doğrudan kendi çocuklarıyla iletişim kuramıyorlar.

Eşler ise gündüz birbirlerinin elini tutamıyor ve yolda karşılaştıklarında konuşamıyorlar. Bu kabilenin en bilinen özelliği, yağmur sezonunun bitimine denk gelen Eylül ayında yaptıkları Gerewol festivali.

Afrika’nın en büyük yarı göçebe kabilesi: Fulaniler

Batı ve Orta Afrika’nın birçok ülkesinde yaşam süren yaklaşık 40 milyon nüfuslu Fulanilerin çoğu, şehir hayatından uzak, tarım ve hayvancılıkla uğraşarak göçebe yaşam tarzlarını sürdürüyor.

Fulaniler, Batı ve Orta Afrika’nın birçok ülkesine yayılan yaklaşık 40 milyon nüfusuyla Afrika’nın en büyük yarı göçebe kabilesi.

Dünyanın en büyük yarı göçebe halklarından Fulanilerin çoğu hayvancılıkla uğraşıyor.

Nijerya’daki Fulanilerin bir kısmı şehirlerde yaşarken, büyük bir kısmı yarı göçebe olarak hayatlarını sürdürüyor.

Fulanilerin büyük sürülerle yaptıkları yolculuklar, sık sık çiftçilerle aralarında gerginlik yaşanmasına neden oluyor.

Hayvanlarını otlatmak için ülkenin güneyine göç eden Fulaniler, çiftçilerin hayvanlarını çalmaya çalıştığını ve kendilerine saldırdığını iddia ediyor.