Ege Ali Akyol Kimdir? Kaç yaşında, nereli?

07.07.2022
Ege Ali Akyol Kimdir? Kaç yaşında, nereli?

Evli ve iki çocuk babası olan Ege Ali Akyol 30 yaşında. İşçi emeklisi bir baba ile ve evlere temizliğe giden bir artı bir bir dairede dünyaya geldi. Daha küçük bir kız çocuğu iken sürekli istismara ve tecavüze uğrayan Akyol, erkekliğe geçiş süresini şu şekilde anlatıyor.“3-4 yaşlarında fark edilir bir durum. Kıyafetler giydiğimde, oyuncak seçimlerinde, kadınlara yönelik ilgilerimde… O an evet, ben böyleyim diyemedim ama yaş ilerledikçe bu durum tam olarak oturuyor. Tam anlamıyla 13-14 yaşlarında, ergenlik döneminde kendimi buldum. Daha sonra 17 yaşında cinsiyet değiştirme kararı aldım. Fakat 21 yaşında hastane sürecine, hormona başladım. Dört ay sonra göğüs ameliyatı oldum. Bu arada sürecim devam etti. 22 yaşında da hastanede sürecim bitti. Sürecim bitikten sonra beş altı ay içinde de mahkemeye başvurdum ve rahim ameliyatı oldum. Rahim ameliyatı olup üremeden yoksun olduktan sonra da kimlik davamı açtım.”

“Kabul etmediler. İlk ablama gittim, ‘göğüslerimi aldırmak istiyorum’ dedim. Kabul etmedi. Daha sonra anneme gittim o da aynı tepkiyi verdi. Aile fertlerimden olumsuz yanıt aldıktan sonra hastaneye gittim ve ben tek başıma sürece başladım. Onlara sadece bilgi verdim; ‘cinsiyet değiştirmek istiyorum şuan ne olacağını ben de bilmiyorum. Hep beraber göreceğiz’ diye. Daha sonra bir süre hiçbiriyle görüşmedim. Sakallarım çıktıktan sonra, yüz şeklim değişmeye başladıktan sonra, biraz daha kabullenir duruma geldiler. Tabii onlar da bilmiyordu hormon kullanılırken neye benzeyebileceğimi, ben de bilmiyordum. Ve alıştılar, alışmaları bir buçuk yıl sürdü.”

“İlk başta hepimizin yaptığı hata kendimize alışmadan birilerine kendimizi kabul ettirmeye çalışıyoruz. Evet trans erkeğim kendimi hazır hissediyorum, trans kadınım kendimi hazır hissediyorum ama bunu önce kabullenmek gerekiyor. Ruhen evet kabullenmiş durumdayız ama bedenen? Beden değiştiğinde toplum zannediyor ki hemen değişti. Hayır, orada biz de kendimize alışıyoruz. Yıllardır var olan bir göğüs var göğüs kaldırılıyor, yıllardır var olan bir vajina var onun yerine bir penis geliyor. Yeniden bir insana alışıyorsunuz. Buna alışmak kendi için de çok zor. Daha sonra buna toplumu kabullendirmek çok zor.”

“İşe girişlerde, genelde işlerine bakmıyorlar da kadın mıdır erkek midir? Ne olduğu belli değil zaten, bu çalışamaz da damgası yiyorsunuz. Sanki beynimizle cinsiyet değiştiriyoruz da etraftaki insanlara saldıracağız gibi bir durum oluşuyor.”

“İkili ilişkilerde, partnerlerimize bu durumu açıklamak çok zor. Karşı taraf durumu sürekli cinselliğe yoruyor. Onun dışında yaşadığımız problemler genelde psikoloji. Hastanede yaşatılan problemler. Hastanelerde trans geçiş servislerinde çalışan doktorlar yeterli bilgiye sahip değil. Mesela hiçbir hastane, trans geçiş süreçleri hakkında bilgiye sahip değil. Evet, bir rapor veriyorlar ama neye göre veriyorlar, nasıl veriyorlar? Kişiyi tamamıyla tanımıyorlar. Her görüşmede nasılsın iyi misin, hoş geldin beş gittin, üç ay sonra gel! Bir yılsonunda sana şunu söylüyorlar, tamam gidip hormon alabilirsin. Neye göre bunu söylüyor onu o da bilmiyor. Belki o kişi çelişkide kaldı bunu bilmiyorlar derinlemesine konuşmuyorlar.”