Hatime Ana Kimdir? Vikipedi? Çanakkale Hatime Ana Ulu cami ismi nereden gelir?
Hatime Ana Kimdir? Hatime Ana Çanakkale Hatime Ana Ulu cami ismi nereden gelir?
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Terzioğlu Kampüsü’nde yapımı tamamlanan 18 Mart Hatime Ana Ulu Camisi, boğaza hakim noktadaki mimarisiyle ilgi görüyor. İsmi de merak konusu oldu tabi ki.
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, 18 Mart Hatime Ana Ulu Camisi’nin Çanakkale için çok büyük anlamı bulunan bir mabet olduğunu vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:
“Camimiz, 6 minaresiyle bir selatin camisi mimarisiyle yapılmıştır. Sırtını üniversitemize dayamış, üniversitemizin hemen girişinde gerçekten muhteşem bir görüntüsü vardır. Rektörlükten de baktığımız zaman iki manzarayla karşı karşıya kalıyoruz. Biri muhteşem yapısıyla 6 minareli camimiz. Hemen minarelerimizin ucunun denk geldiği karşı yakada bu ülke için, bu vatan için, o camilerin minareleri için hayatlarını seve seve feda etmiş, peygamberlikten sonra en büyük makam olan şehitlik makamına ermiş şehitlerimizin ebedi istirahatgahı…”
Tüm bunlardan sonra bu isim merak edildi doğal olarak.
Hatime ana caminin yapımında emeği geçen İÇDAŞ ailesinin büyüklerinin ismidir.
İÇDAŞ ailesi, sanayici bir firmadır.
İÇDAŞ, bir çelik şirketidir. Türkiye’deki Bekirli Termik Santrali ve İçdaş Çelik Enerji sahipdir.
İÇDAŞ SİTESİNDE TARİHÇE KISMINDA AŞAĞIDAKİLER YAZAR.
ilenin en büyüğü Koca Mustafa Bey, 1880’ li yıllarda gemi tamir işlerine başlamak üzere İstanbul’a gelir. Aslan ailesi 1954 yılında döküm ve makine alanına girer ve 1961 yılında ilk haddehaneyi kurar.1969 yılında ise İstanbul Çelik Demir İzabe Sanayi A.Ş. kurulmuştur…
1970 yılından bu yana inşaat çeliği ve alaşımlı çelik üreten İÇDAŞ, üretim kapasitesiyle Türkiye’nin 2. Büyük çelik üreticisidir.
(İSO) İstanbul Sanayi Odası Belirlemelerine göre kamu dahil Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi kuruluşu arasında genel sıralamada 2014 yılında 6’ıncı sırada yer alan İÇDAŞ’ın grup şirketleriyle birlikte 10.000’e yakın çalışanı bulunmaktadır.
Ulusal Çelik endüstrisinin stratejik öneminin Türk ekonomisine etkisinin bilincinde ve köklerine bağlı bir şekilde, İCDAŞ çelik endüstrisinde teknoloji ve kalitede önderdir.
Bütün gelişmiş ülke ekonomilerinde lokomotif sektör daima çelik sanayisi olmuştur. Dünyamız çeliğin ışıltısında gelişiyor. Ülkemizin en büyük özel sektör çelik üreticisi olan İÇDAŞ, Ülkemizin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşma amacına çelik potasındaki alın teri ile katkı vermektedir.
İÇDAŞ Çanakkale yatırımlarındaki entegrasyon ve teknoloji kullanımıyla dünya kalite standartlarını karşılarken, yaratmış olduğu rekabet gücüyle dünya çelik liginin saygın bir kuruluşu olmuş ve ülkemizin geleceğini yansıtan küresel rekabet gücüne de önemli bir katkı sunmuştur.
Enerji verimliliği, proses etkinliği, çevre duyarlılığı, teknoloji kullanımı, çalışanların üretkenliğe katılımı ile İÇDAŞ; dünya çelik sektöründe çok gerisinde başladığımız bir yarışta, ortaya koyduğu rekabet gücüyle ülkemizin adını bugün saygın bir noktaya getirmenin haklı gururunu paylaşmaktadır.
Demir çelik sektörünün dev firmalarından İÇDAŞ’ın sahibi Bayram Yusuf Aslan’dır.
Dünyaca Ünlü İşadamı Hemşehrimiz Bayram Yusuf Aslan; 1939 Yılında Kastamonu’nun Cide ilçesi ilyasbey köyünde doğmuştur. Açılımı ise çelik enerji tersane ve ulaşım sanayi a.ş kısaltmasıdır. Türkiye’nin en büyük özel sektör çelik üreticisidir. istanbul’da ve çanakkale’nin karabiga ilçesinde faaliyet göstermektedir. Hatime Ana Kimdir? Hatime Ana Çanakkale.
Caminin açılışında Emeği geçenlere teşekkür eden Erbaş, “Özellikle Aslan ailesine, İÇDAŞ şirketine, şirketler grubuna çok teşekkür ediyorum. ‘Eğer ölmek istemiyorsan ölmeyecek, ölmez bir eser bırak.’ atasözümüzün gereğini yerine getirdiler. İnşallah kendileri, anneleri kıyamete kadar hayırla anılır. Sadaka-i cariye, amel defterimizin kapanmaması için çok önemli bir vesile.” ifadelerini kullandı.
Yani buradan anlaşılan İcdas şirketinin sahiplerinin annesidir, Yusuf Aslan’ın rahmetli annesi Hatime Aslan olduğu anlaşılmıştır.
BAYRAM YUSUF ASLAN
İÇDAŞ A.Ş YÖNETİM KURULU BAŞKANI
Bayram Yusuf ASLAN Türk Demir Çelik sektörünün önde gelen özel sektör firmalarından biri olan İÇDAŞ’ ın kurucularından ve sektörün duayenlerindendir. 1939 yılında İstanbul’ da doğmuştur. Endüstri Meslek Lisesi mezunudur.
Mezuniyetten sonra ailesi tarafından Haliç’te kurulmuş olan gemi bakım ve tamir faaliyetinde bulunan aile şirketinde çalışma hayatına başlamıştır.
1970 yılında şu an Türkiye’ nin önde gelen ilk ilk500 sanayi kuruluşu arasında yer alan İÇDAŞ firmasının kuruluşunu ailesi ile birlikte gerçekleştirmiştir. İÇDAŞ bugün Haliç’teki işletmenin, içinde başta gelen çelik üreticisi bir şirketin, Izabe, Haddehanelerin, Liman ve Denizcilik, Amatörlük, Sigortacılık, Enerji, Gemi İnşa, Dış Ticaret şirketlerinin bulunduğu birçok iş kolunda faaliyet gösteren bir şirketler topluluğu haline gelmiştir. Demir Çelik Üretim şirketinin kurulma süreci sonrası şirketin Uluslar arası ticaret odaklı bir yapıya dönüştürülmesi de gerçekleştirilmiştir. Bugün İÇDAŞ Yönetim kadrosu, gelişmiş Teknolojisi ve deneyimli kadrosu ile dış pazarlarda rekabet edebilen bir firmaya dönüştürülmüştür. Bayram Yusuf ASLAN aynı zamanda ilk özel liman işletmelerinden biri olan MARDAŞ’ ın da kurucusudur. Liman hizmetleri ile birlikte grup bünyesinde yer alan MARDENİZ şirketi vasıtası ile gemi Amatörlüğü, Acentalığı dalında da şirketin faaliyet göstermesini sağlamıştır. Bugün MARDENİZ sektörünün önde gelen firmaları arasındadır.
Bayram Yusuf ASLAN Demir Çelik Üreticileri Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığını yürütmektedir. Aynı zamanda Deniz Ticaret Odası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Meclis üyeliği ve Amatörler Birliği Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini de sürdürmektedir.
Bayram Yusuf ASLAN geçmiş dönemlerde Fenerbahçe Spor Kulübü Asbaşkanlığı, Bakırköy Spor Vakfı Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulunmuştur.
Evli ve 3 çocuk babasıdır.