Latife Hanım (Uşakizade) kimdir? Latife Uşşakî doğum tarihi? Uşakizadeler kimlerdir? Uşaklizade alesi kimlerdir?

05.12.2022
Latife Hanım (Uşakizade) kimdir? Latife Uşşakî doğum tarihi? Uşakizadeler kimlerdir? Uşaklizade alesi kimlerdir?

Latife Uşşakî kimdir, doğum tarihi? Uşakizadeler kimlerdir? Uşaklizade alesi kimlerdir? Soruları Arama motorlarında ve netbilge adresinde merak ile araştırılmaya devam ediyor. Bizlerde (netbilge.com) sizin için Latife Uşşakî kimdir, doğum tarihi? Uşakizadeler kimlerdir? Uşaklizade alesi kimlerdir? sorularının yanıtlarını araştırıp derledik, buyurun Net Bilge bilgiler sizlerle.

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, (d. 17 Haziran 1898, İzmir – ö. 12 Temmuz 1975, İstanbul), Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi.

17 Haziran 1898 yılında İzmir’de dünyaya gelen Latife Hanım’ın annesi Adeviye Uşakizade, İzmir’in önde gelen varlıklı bir ailenin kızı olarak bilinir. Babası Muammer Uşakizade ise üç kuşak ticaretle uğraşan kökeni Uşak olan zengin bir ailenin tek oğluydu. Adeviye ile Muammer çiftinin tam 10 çocukları oldu ancak bunlardan ilk dördü hayata veda etti. Latife Hanım hayatta kalan çocukların en büyüğüydü. İzmir Lisesi’nden mezun olduktan hemen sonra Paris’teki Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde eğitim gören Latife Hanım, burada da eğitimini tamamladıktan sonra Londra’da dil üzerine çalıştı. Kurtuluş Savaşı yıllarında ise yurda geri döndü.

11 Eylül 1922 tarihinde ise Mustafa Kemal Atatürk ile tanıştı. 29 Ocak 1923 tarihinde de Muammer Bey’in evinde Atatürk ile sade bir nikah kıyarak evlendi. Ancak bu evlilik 5 Ağustos 1925 tarihine kadar sürdü.

Sizler için bizlerde en net bilginin adresi, Net Bilge olarak Latife Uşşakî kimdir, doğum tarihi? Uşakizadeler kimlerdir? Uşaklizade alesi kimlerdir? sorularını yanıtlamaya çalıştık. Bizi takip etmeye devam ediniz.

Atatürk ile evli kaldığı dönem içerisinde uygar Türk kadınını simgeleyen biri olarak dikkat çekti. Yine bu dönemde Ankara’ya taşındı. Burada Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak bilinen Kuleli Köşkünde ikamet etti. Yine aynı dönemde Atatürk’ün isteği doğrultusunda Meclis oturumlarını da izleyerek TBMM’ye giren ilk Türk kadını oldu. Atatürk ile pek çok geziye de katıldı. 1925 yılında bir Doğu Anadolu gezisi sırasında Atatürk ile yaşadıkları bir tartışma sonunda boşanmışlardı. Ve akabinde 5 Ağustos 1925 tarihinde radyoda yayınlanan bir bildiri ile ayrıldıkları söylenmişti.