Naymanlar kimdir? Naymanlar Türk Mü? Nayman Ailesi, Nayman Hanlığı nerede?

22.06.2022
Naymanlar kimdir? Naymanlar Türk Mü? Nayman Ailesi, Nayman Hanlığı nerede?

Naymanlar kimdir? Naymanlar Türk Mü? Nayman Ailesi, Nayman Hanlığı nerede?

1955 senesinde Moğolistan’da bulunan Naymanlara ait üzerinde sekiz satır Türkçe yazı olan Dolodoy kitabesi vardır. İlim adamları tarafından 8. veya 9. yüzyıla tarihlenen kitabenin yazının Tatatonga’dan çok önce Naymanlar tarafından kullandığının açık bir delili olduğuna işaret ediliyor.

Nayman, Moğol İmparatorluğu kurulmadan önce Moğolistan’da yaşamış göçebe kabile. Kökenleri bilinmemekle birlikte Türk dilleri konuştukları için Türk halklarından olduğu tahmin edilmektedir. Bugünkü Kazakistan’ın kuzeydoğusu ile Moğolistan’ın batısında yaşamaktadır.

Naymanlar Kelimesinin Anlamı Nedir? Naymanlar Kelimesinin Anlamı Ne demek? , Naymanlar Kelimesinin Anlamı Ne demektir? Naymanlar – Söylemek, söz söylemek –  Ad vermek –  Bir dilde karşılığı olmak –  Herhangi bir ses çıkarmak –  Herhangi bir kanıya, yargıya varmak –  Düşünmek Naymanlar – Oranlamak Naymanlar – Ummak, – Erişmek –  Bir işe kalkışmak, yeltenmek –  Saymak, kabul etmek –  bir şey anlamına gelmek –  öyle mi,  – yani, anlaşılan –  inanılmayan, beklenmeyen durumlarda kullanılan pekiştirme veya şaşma sözü

Nayman. Moğol boylarından biri. (Şastina, 1957: 253) Nayman. Hangay ve Altan-Nuru Dağları arasındaki büyük bölgede, Kara İrtiş Nehri ve Zaysan Gölü vadisinde göçebe hâlde yaşayan en büyük Moğol boylarından biri.

Naymanlar kimdir? Naymanlar Türk Mü? Nayman Ailesi, Nayman Hanlığı nerede?

Nayman (Çince: 乃蠻/乃蛮, Kazakça: Найман), Moğol İmparatorluğu kurulmadan önce Moğolistan’da yaşamış göçebe kabile. Kökenleri bilinmemekle birlikte Türk dilleri konuştukları için Türk halklarından olduğu tahmin edilmektedir. Bugünkü Kazakistan’ın kuzeydoğusu ile Moğolistan’ın batısında yaşamaktadır.

Naymanlar – Eskilerin dediği gibi beşer, şaşar. –  Muşmulaya döngel de derler.

Naymanlar – Kamer `ay` demektir. –  Küt dedi, düştü. –  Bu işe herkes ne der? –  Güzellik desen onda, zenginlik desen onda. –  Bundan sonra gelir mi dersin? –  Saat yedi dedi mi uyanırım. – Kımıldanayım deme, kurşunu yersin. Ağzını açayım deme, çok fena olursun. – Yarım milyon dediğin nedir? – Okuryazar olmak adam olmak demek değildir. –  Vay! Beni kovuyorsun demek, pekâlâ! Naymanlar – Demek gideceksin.

Cengiz Han zamanında Nayman Devleti bölgenin en güçlü ordusuna sahipti ve Moğolların batısında bulunuyorlardı. 12. yüzyılın sonlarında Moğollardan daha fazla Naimanlı vardı. 1199’da Temuçin (Cengiz Han) müttefiki Ong Khan ile birlikte Naimanlar’a karşı bir seferberlik başlattı.[1] Naymanlar ile Kereyitler arasındaki husumetten yararlanarak ikisini savaşa itti ve güçsüzleşen her iki hanlığı kolayca ele geçirdi.

Kazakların Orta Cüzünün 7 büyük oymağından biridir.[kaynak belirtilmeli] Naymanlar günümüzde Kazakistan’ın Doğu Kazakistan, Semey, Jezkazgan, Kızılordu ve Çimkent vilayetlerinde, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Altay, Tarbagatay bölgelerinde ve Moğolistan’ın Bayan Ulgey bölgesinde yaşamaktadırlar. 1952’de Öraltay’dan göçerek Türkiye’ye gelen Kazak grupların içerisinde de Naymanlar vardı. Fransa, Almanya, İsveç, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde de Türkiye üzerinden göçen Naymanlar bulunmaktadır. Bu bölgelerde yaşayan Naymanların nüfusunun 3.800.000 kişi olduğu bilinmektedir.

Kaynak: Wikipedia.org