Tecahül ne demek? Tecahül-i arif ne demek? Tecahül arif ne demek?

09.01.2023
Tecahül ne demek? Tecahül-i arif ne demek? Tecahül arif ne demek?

Tecahül ne demek? Tecahül-i arif ne demek? Tecahül arif ne demek?

Tecahül-i arif, şiir ve nesirde bilinen bir hususun bir nükteye bağlı olarak bilinmiyormuş gibi ifade edilmesidir. Bilineni bilmez görünmek özel bir amaçla ve nükteli şekilde gerçekleştirilir. Bunun için sanatkâr muhatabına cevabını bildiği sorular sorar.

Tecahül-ü arif, şiirde bir hususun bilinmiyormuş gibi ifade edilmesidir. Özel bir amaçtan ötürü bir şeyi bilmezden gelmek ya da görmemek kuvvetli bir anlatım oluşturabilmektedir. Bundan dolayı tecahül-ü arif sanatı şiirlerde kullanılmaktadır.

Bir anlam inceliği yaratmak ya da nükte yapmak için, şairin, çok iyi bildiği bir şeyi bilmiyor görünerek söz söylemesine tecâhül -i ârif denir. – Sular mı yandı, neden tunca benziyor mermer? / Geç fark ettim taşın sert olduğunu. – Gökyüzünün başka rengi de varmış, / Su insanı boğar, ateş yakarmış.

Tecahül kelimesi Türkçe’de “bilmezden gelme” anlamına gelir.

Arapça chl kökünden gelen tacāhul تجاهل z “bilmezden gelme” sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça cahala “bilmedi” fiilinin tefāˁul vezni (VI) masdarıdır. Daha fazla bilgi için cehalet maddesine bakınız.

Tecahül kelimesi tarihte bilinen ilk kez ÖM (1437) : Beni ol şeh görüp dér kul mı kimdür / Éder mahbūbı, ˁārifdür, tecāhül eserinde yer almıştır.

Tecahül-ü arif, şiirde bir hususun bilinmiyormuş gibi ifade edilmesidir. Özel bir amaçtan ötürü bir şeyi bilmezden gelmek ya da görmemek kuvvetli bir anlatım oluşturabilmektedir. Bundan dolayı tecahül-ü arif sanatı şiirlerde kullanılmaktadır. Tecahül-ü arif, şiirlerde anlatımı ciddi anlamda kuvvetlendiren tekniklerin başında yer almaktadır. Bundan dolayı şairler tecahül-ü arif’e sık sık yer vermektedirler.

 Tecahül-ü Arif Nasıl Yapılır?

 Tecahül-ü arif yapmanın çeşitli yolları bulunmaktadır. Bunların başında cevabı bilinen bir sorunun buna rağmen sorulması gelmektedir. Burada, şiiri okuyan kişi şairin bu sorunun cevabını bildiğini bilir. Ancak bu sorunun yine de sorulması şiire önemli bir anlam katmaktadır.

error: Content is protected !!