Teknofest proje örnekleri, Teknofest proje fikirleri 2023
Teknofest proje örnekleri, Teknofest proje fikirleri
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali; çeşitli kategorilerde teknoloji yarışmalarının, hava araçları sergilerinin, hava gösterilerinin, teknoloji firmalarının tanıtım yaptığı fuarların, bilim söyleşilerinin, girişim zirvesinin ve birçok sosyal etkinliğin yer aldığı büyük bir organizasyondur.
Teknofest’e Nasıl Başvurulur?
- Kayıt: Kurumsal Yönetim Sistemi’ne kayıt ol.
- Yarışmaya katılacağın takımı dikkatlice kur.
- Ekibinde bulunan üyeleri takımına dahil et.
- Senin için en uygun yarışmayı bul.
- Kurumsal Yönetim Sistemi’nden başvurunu yap ve onay sürecini bekle.
TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Türkiye’de düzenlenen havacılık, teknoloji ve uzay teknolojisi festivalidir. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin millî teknolojilerini geliştirmeyi hedefleyen ilk ve tek festivaldir. TEKNOFEST‘i ziyaret etmek isteyenlerden ücret alınmıyor. Ziyaretçilerin girişte güçlük çekmemesi adına TEKNOFEST web sitesinden ziyaretçi kayıt işlemi gerçekleştirebilir.
Teknofest‘te 35 kategori bulunmaktadır. Teknofest‘e yarışmaya katılmak için takım kurmak gerekir. Takımı kuran kişinin takım kaptanı veya danışmanı olması gerekmektedir. Takımlar farklı sayıda kişilerden oluşabilir.
Yabancı bir kaynakta yer alan Lise Bilim Fuarı Projeleri için Fikirler
Hayat bilimi
Antibiyotiklerin gram pozitif ve gram negatif bakteriler üzerindeki etkisini karşılaştırın. (Agar ve petri kaplarıyla kendi kültürlerinizi büyütün. Örnek bir prosedür ve daha fazla proje fikri için bakteri bilimi proje kılavuzumuza bakın.)
Suda veya toprakta toksisiteyi test etmek için bir biyoanaliz çalıştırın.
Ultraviyole radyasyonun bakteri büyümesi üzerindeki etkisini test edin.
Farklı ekmek türleri, farklı küf türleri üretir mi? Sıcaklık veya ışık küf gelişimini etkiler mi?
Bitki genetiği ile deney yapın (bitki melezleri, melezleme).
Bitkiler için terleme oranlarını etkileyebilecek duman veya kirlilik gibi faktörleri test edin.
Artan oksijen veya karbondioksit konsantrasyonunun bitki çimlenmesi üzerindeki etkilerini araştırın.
Organik ve kimyasal gübrelerin özellikleri ve etkileri arasındaki farkları öğrenin.
yer bilimi
Erozyon önleme yöntemlerini keşfedin, farklı toprak bileşiminin erozyon üzerindeki etkilerini test edin (örneğin, daha fazla kil, daha fazla kumla nasıl karşılaştırılır?).
Taşkın yönetimi ve çevreleme yöntemlerini deneyin.
Güneş lekelerinin hava durumu modelleri üzerindeki etkilerini araştırın.
Hava tahmini için yöntemlerle çalışın.
Toprak ve su numunelerinde minerallerin ve pH’ın konsantrasyonunu ve etkisini test edin. (Su test şeritleri ve bir toprak analiz cihazı kullanın.)
Bölgenizdeki yağmurun kimyasal yapısını belirleyin; olası tehlikeli etkileri test edin.
Fizik
Akustik modelleri ve gürültü kontrol yöntemlerini inceleyin. (Bir ses ölçüm kiti/ yardımcı olabilir.)
Depolama sıcaklıklarının piller üzerindeki etkisi ile deney yapın.
Pil şarj cihazlarında iyileştirmeler geliştirin; pilleri şarj etmek için güneş pilleri kullanma yöntemlerini deneyin.
Farklı yapı malzemelerinin eğilme mukavemetini ve dayanıklılığını karşılaştırın.
Patatesle çalışan bir pil oluşturun.
Yangın önleyici yapı malzemeleriyle deneyler yapın.
Mıknatısların endüstriyel kullanımlarını tasarlamak; tuzlu su karidesi gibi canlı organizmalar üzerindeki manyetik ve elektromanyetik alanların etkilerini test edin.
Gelişmiş robotik programlamada bir proje tasarlayın.
Sensörle hareket eden gelişmiş bir bristlebot robotu oluşturun.
Kimya
Bir çözeltinin pH seviyesinin demir ve bakırın korozyonu üzerindeki etkilerini test edin; Farklı korozyon önleme yöntemlerini keşfedin.
Gıdalardaki koruyucuların türleri, etkinlikleri ve besin değeri üzerindeki etkileri ile ilgili deneyler yapın.
Yapay tatlandırıcı ile şeker veya diğer doğal tatlandırıcıların özelliklerini ve etkilerini karşılaştırın. (Bu ve sonraki testler için Gıda Kimyası kitini düşünebilirsiniz.)
Doymuş, doymamış ve trans yağların kimyasal özelliklerini ve fizyolojik etkisini test edin.
Farklı pişirme yöntemlerinin yiyeceklerdeki C vitamini tükenmesi üzerindeki etkisini test etmek için indofenol kullanın.
Fermantasyon veya peynir yapım sürecinde enzimlerin ve mayanın rolünü araştırın.
Farklı su filtreleme/arıtma yöntemleriyle (güneş enerjisi damıtma gibi) deneyler yapın.
Benzinin yan ürünlerini analiz edin; çeşitli oktan seviyelerinin verimliliğini karşılaştırır.
Portakal suyu titrasyonu gösterimi yapın
Çevre Bilimi
Yakıt hücrelerinde kullanım için hidrojen üretimi ve depolama yöntemlerini karşılaştırın veya geliştirin.
Ev yalıtımını iyileştirme yöntemlerini araştırın.
Güneş enerjisinin genişletilmiş kullanımlarını deneyin.
Bu petrol sızıntısı temizleme kiti ile tuzlu sudaki yağın etkisini temizlemek ve nötralize etmek için test yöntemleri.
Biyolojik olarak parçalanamayan öğeleri işleme/geri dönüştürme yöntemleriyle çalışın; Ayrıştırma yardımcıları ile deney yapın.
Rüzgar türbinlerinin veya su çarklarının tasarımı ve işleviyle ilgili deneyler yapın.
Pestisitlerin zararlı etkileri için test; doğal/organik alternatifleri test etmek veya geliştirmek; DEET gibi yaygın pestisitlerin etkinliğini test edin.
Hangi tip ve renkte çatı kaplama malzemesi en fazla enerji verimliliğini sağlar?
Teknofest Nedir? Teknofest Proje Örnekleri
Teknofest kısaltmasıyla bilinen festival, Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle binlerce genci teknolojiyle buluşturmak ve teknolojiyi sevdirmek için her yıl düzenlenmektedir. Teknofest, milli teknolojinin geliştirilmesinde oldukça önemli rol oynuyor.
2018 yılında başlayan Teknofest, teknoloji yarışmaları ile yeni cevherlere kapılarını açarken aynı zamanda hava gösterileri, söyleşi gibi etkinliklerle de etkinliğe olan ilgiyi üst seviyeye taşıyor. Özellikle mühendis ve bilim insanı olmayı hedefleyen gençler için düzenlenen teknoloji yarışmaları gençlerin hayallerine ulaşmalarında sağlam bir basamak oluyor.
Engelli Dostu Teknofest Projesi
Acil Yardım Çağrısı Teknofest Projesi
Yangınları Tespit Edip Söndüren Drone Teknofest Projesi
Bir ülkenin bilimi ve teknolojisi ne derece ilerideyse o ülke o kadar güçlüdür. Bilim ve teknolojinin ileri seviyede olması yetişkinlerin olduğu kadar eğitim gören gençlerin de elindedir. Bu amaçla kurulan ve milli teknoloji yaratırken teknolojiyi insanlar yararına kullanan Teknofest, katılan yarışmacılara birbirinden farklı proje örnekleri sunmaktadır. Yaptığın proje ne olursa olsun sana hitap eden bir proje örneği bulacağından hiç şüphen olmasın.
Engelli Dostu Teknofest Projesi
Teknofest proje örnekleri insanlık adına teknoloji temeli baz alınarak inşa edilmiştir. Bu bağlamda İTÜ Vakfı Doğa Koleji’nden Ortaokul Öğrencisi Utku Berkay Tan’ın yapmış olduğu bu proje Teknofest’in amacını çok iyi ifade etmektedir. Projede özellikle şarjlı tekerlekli sandalye kullanan engelli bireylerin araçlarının güneş enerjisi ile akülerini şarj edebilmesi amaçlandı. Kablosuz şarj etme özellikli bu proje ile Utku 2021 Teknofest birinciliğini eline aldı.
Acil Yardım Çağrısı Teknofest Projesi
Barkın Özsoy, Bade Bereketoğlu ve Ayşe Özdemir ülkemizde ve dünyada gerçekleşen trafik kazalarından oldukça etkilenen üç gençti. Bu etkilenme onların üzerine bir sorumluluk yükledi ve neticesinde zihinlerinde bir proje belirdi: Sensör ve Radyo Frekanslı Cihaz!
1 yıllık yoğun çalışma ile gerçekleştirdikleri bu cihaz “İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması ve Afet Yönetimi” kategorisinde birinci oldu. Yakın zamanda patentlerini alarak ulaşım araçlarında kullanılmasını sağlanacak. Böylelikle bu gençlerimizin yaptığı proje ile trafik kazaları artık tarih olacak.
Yangınları Tespit Edip Söndüren Drone Teknofest Projesi
İnsanlık yararına fikirler üreten gençlerimizden bir diğeri olan Beril’in projesi ise ülkemizin çok çektiği orman yangıları ile ilgili. Herhangi bir orman yangını çıktığında dronelar bunu tespit edip üzerinde bulunan mekanizma sayesinde anında müdahale edebiliyor.