Uzun atlamada ölçüm nasıl yapılır ? Uzun atlama Kuralları

16.02.2022
Uzun atlamada ölçüm nasıl yapılır ? Uzun atlama Kuralları

Ölçüm, basma tahtası ile birlikte atletin kum havuzundaki en yakın izi arasındaki uzaklık temel alınarak yapılır. Başka bir ifadeyle; kumdaki ayak basılan mesafe olan atletlerin havuzu terk ediş noktası baz alınarak ölçüm yapılır. Ölçülen uzunluk, alttaki en yakın santimetreye indirgenerek yazılır.

Uzun atlama, atletizmin atlama branşına ait bir daldır. Atlet, yaklaşık 30-45 metre mesafeden hızlanarak, 30 cm genişliğindeki bir basma tahtasına basarak atlayışını yapar. Tahtanın 20 cm lik beyaz bölümü basış alanı olup 10 cm lik alanı ise kırmızı dır.

  • Uzun atlama ayakkabısının tabanı maksimum 13 milimetre kalınlığında olabilir. 
  • Pist en az 40 metre uzunluğunda, asgari 120 santimetre genişliğinde olmalıdır. 
  • Sıçrama için ayak basılan basma tahtası, 122 santimetre uzunluğunda, 30 santimetre genişliğinde ve zemin ile aynı seviyede olmalıdır. 
  • Tahtanın 20 santimetrelik beyaz bölümü basış alanıdır. 10 santimetrelik alanı ise kırmızıdır ve kırmızı alana basmak “faul” anlamına gelir. 
  • Atlama tahtası üzerindeki beyaz toza atletlerin ayağı değmemelidir. 
  • Kum havuzu 10 metre uzunluğunda, 2,75 ila 3 metre genişliğinde olmalıdır. 
  • Atlayıcı, piste adım attığı andan itibaren 1 dakika içinde atlamasını tamamlanmalıdır. 
  • Kum havuzuna tek adımla atlanmalıdır.

“Uzun atlama” veya diğer adıyla “tek adım atlama”, tek sıçrayışta en uzak mesafeye ulaşmaya dayanan pist ve alan sporudur. 45 metrelik mesafede koşarak hızlanma ve belirlenen sahayı geçmeden kum havuzuna atlama şeklinde yapılır. Bu spor dalında atletler; hızlı koşu, kısa koşu (sprint) ve yüksek atlama teknikleri uygular. Ayak ve baldır kuvvetlendirici idmanlar ve jimnastik hareketleri ile atlayışa hazırlanırlar.

Uzun atlama, diğer olimpik sporlardan daha teknik bir spordur. Atlayış için sporcu; kolları, bacakları ve vücut pozisyonları ile birlikte farklı teknikler kullanmak zorundadır. En iyi sonuç için en yüksek hıza ulaşmak önemlidir. Maksimum hız, pistin tamamını veya 40 metresini kullanarak sağlanır. Koşu hızı, ayak tahtasına basılan an, sıçrama ve uçma alınacak mesafede etkilidir. Atlayıcı havadayken el ve kol pozisyonları ile vücut açısı, alınan sonucu etkiler.

error: Content is protected !!