Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK) Hakkında

05.10.2021
Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK) Hakkında

Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK), Milli Eğitim Bakanlığı tarafından devlet okullarında eğitim görmekte olan öğrenciler için verilen ekstra eğitimleri nitelemektedir.

DYK nedir kimler başvurabilir?

Kurslara Resmî Ve Özel Örgün Eğitim Kurumlarının 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 Ve 12 nci Sınıflarında Öğrenim Gören Öğrenciler İle Ortaöğretimden Mezun Olanlar Katılabilir. Destekleme Ve Yetiştirme Kursları İki Yarı Yılı Kapsayan Birinci Dönem Ve Yaz Dönemi Şeklinde Açılır.

DYK hangi dersler var?

Buna göre; açılacak kurslar: Türkçe, Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Fen Bilimleri, Tarih, Coğrafya, İnkılap Tarihi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabancı Dil, Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık dersleri ile sınırlı olacak.

DYK ücreti ne kadar?


2021 Temmuz ayında memur maaşlarına ve alınan ücretlere zam yapıldı. 2021 yılı Destekleme ve yetiştirme kursu ek ders ücreti 42,41 TL oldu. 2021 Ocak ayında yapılan yüzde 7,36’lık zam oranı sonrasında DYK’lar hafta içi ek ders ücreti 39,11 TL , hafta sonu verilen DYK ise 41,9 TL olmuştu.


8 sınıf DYK nedir?


Destekleme ve Yetiştirme Kursu (DYK), Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören istekli öğrenciler ile ortaöğretimden mezun olanlara verilecek olan kursu tanımlamaktadır. Açılacak kurslara devam eden öğrenci ve kursiyerden kurs ücreti alınmaz.

Destekleme ve yetiştirme kursuna kimler başvurabilir?


Kurslara, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ve özel ortaokullar, imam-hatip ortaokulları, resmi ve özel ortaöğretim kurumları ve açık öğretim kurumlarına devam eden 8’inci ve 12’nci sınıflar ile mezun öğrenciler başvurabilecek.

Okul DYK kursları ne zaman başlıyor?


31 Ağustos-3 Eylül 2021 tarihleri arasında sınıfların belirlenmesinin ardından Destekleme ve Yetiştirme Kurslarının açılışı yapılacak. Destekleme ve Yetiştirme Kursları 6 Eylül’de başlayacak. Eğitim-öğretim yılı boyunca devam edecek Destekleme ve Yetiştirme Kursları 10 Haziran 2022 tarihinde tamamlanacak.

DYK kaç ders seçilebilir?


Mezun öğrenciler de istemeleri halinde kurslara dahil olabilecek. 5,6,7,9,10,11. sınıf öğrencileri, haftalık 5 ders ve 12 saat, 8. sınıf öğrencileri, haftalık 6 ders ve 18 saat, 12.sınıf ve mezun öğrenciler, haftalık 6 ders ve 24 saat eğitim görebilecek

DYK da dersler kac dakika?

Kurslarda bir ders saatinin süresi 40 dakikadır.


DYK kurslari hangi Siniflara verilir?


7, 8, 11 ve 12 nci sınıflar ile örgün ve açık ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara yönelik destekleme ve yetiştirme kursları için başvuru işlemleri başladı. Kurslara kayıt yaptıran öğrencilerin devamları zorunluluğu bulunacak

2021 DYK ücreti ne kadar?


2021 Temmuz ayında memur maaşlarına ve alınan ücretlere zam yapıldı. 2021 yılı Destekleme ve yetiştirme kursu ek ders ücreti 42,41 TL oldu. 2021 Ocak ayında yapılan yüzde 7,36’lık zam oranı sonrasında DYK’lar hafta içi ek ders ücreti 39,11 TL , hafta sonu verilen DYK ise 41,9 TL olmuştu.

Ücretli öğretmen DYK kurs ücreti ne kadar?


Devlet okullarında çalışan ücretli ve kadrolu öğretmenlerin ek ders ücreti ise 21,46 TL oldu. 2021 yılı destekleme ve yetiştirme kursu ek ders ücreti Temmuz ayında memurlara yapılan zamla birlikte belli oldu. Buna göre, DYK öğretmen ek ders ücreti, 42,41 TL oldu

DYK Kurs Başvuru nasıl yapılır?


2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı Destekleme ve Yetiştirme Kursları başvurusu 24-30 Ağustos’ta gerçekleştirilecek. Başvurular, https://odsgm.meb.gov.tr/kurslar veya https://e-kurs.meb.gov.tr internet adresinden e-kurs modülü üzerinden gerçekleştirilecek

DYK kursuna öğrenci kaydı nasıl yapılır?


DYK ÖĞRENCİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Resmî örgün eğitim kurumları ile özel öğretim kurumlarına devam eden öğrenciler kayıtlı oldukları okulun ya da ikamet ettikleri adresin bulunduğu ilçe sınırı içindeki kurs merkezlerinden birine e-Kurs Modülünden başvuru yapabilir.

Bir dersten kaç saat kurs açılabilir?


Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar ışığında öğretmenler; 15 saati aylık karşılığı, 9 saati zorunlu ek ders, 6 saati de isteğe bağlı ek ders karşılığı olmak üzere 30 saat ve hafta sonu da 10 saat olmak üzere normal dersler ile Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında 40 saat görev alabilecektir.

Ücretli öğretmen yetiştirme kursu açabilir mi?


Kurslarda görev almak isteyen ücretli öğretmenler, aday öğretmen olarak atama şartlarını taşımaları hâlinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı 9 No’lu Kararı çerçevesince okutabilecekleri derslerden e-Kurs Modülü üzerinden kurs başvurusunda bulunabilirler